Контакти
м. ЧЕРНІВЦІ, вул. АЛЕКСАНДРІ, 101
РЕЄСТРАЦІЯ
Оптова торгiвля пряжею
ЗВОРОТНІЙ ЗВ’ЯЗОК
Виберіть зручний для Вас час, і наш менеджер зв'яжеться з Вами
Ім’я
Не вірно введено!
Телефон
Не вірно введено!
Зручний час для Вас
Не вірно введено!
Повідомлення
Не вірно введено!
Повідомлення надіслано!
МЕНЮ
ЗАКРИТИ МЕНЮ

Бавовна як один з найпопулярніших видів пряжі

31-01-2023
В компанії ТОВ «Полістар» Ви знайдете нитки та пряжу різнобічного складу та широкої палітри кольорів. Серед найпопулярніших видів пряжі, поважне місце посідає бавовна. З бавовни виготовляють безліч видів тканини для пошиття одягу, постільної білизни, декоративного текстилю. В нашому асортименті є 100% сувора (незабарвлена) бавовна, 100% бавовна фарбована, бавовна-акрил 50/50, бавовняно-акрилова регенерована пряжа, бавовняно-поліестерова регенерована пряжа, фантазійні пряжі з додаванням бавовни.

Що таке взагалі бавовна, яка її історія та переваги. Давайте розглянемо детальніше у нашій статті.

Бавовна є одним з найстаріших природних матеріалів. За різними джерелами, вперше бавовну використали у Стародавньому Єгипті приблизно за 12 тисяч років до н. е. Перші зі знайдених археологами виробів із бавовни, датовані 5800 до н. е., виявлені у Мексиці. Однак офіційною батьківщиною бавовни вважають Індію, бо перші згадки про зіткані полотна та їхній продаж пов’язані саме з цією країною.

Бавовна – текстильне волокно рослинного походження. Волокно є волосками на насінинах бавовника, кущоподібної рослини роду Gossypium. Це найважливіше натуральне волокно, що використовується в текстильному виробництві, це основа легкої промисловості. Щорічно, у світі виробляється понад 25 млн тонн бавовни у близько 80 країнах.

За що ж цінує людство бавовну?
• Доступність. Бавовна (і тканини з нього - ситець, бязь, поплін, перкаль, твіл, батист) є одним з найдоступніших по ціні матеріалів для виготовлення товарів і одягу широкого вжитку.
• Висока гігроскопічність. Виріб з бавовни в умовах підвищеної вологості повітря, може прийняти на себе біля 30% вологи, і залишитися сухим на дотик!
• Практичність. Будучи максимально натуральними, вироби з бавовни легко забруднюються. Але, разом з тим, їх легко відіпрати та достатньо легко повернути їм попередній вигляд.
• Стійкість до молі та інших шкідників. На відміну від шерсті, бавовна «вразлива» лише на стадії цвітіння (тоді нею поласувати поспішає довгоносик). У вигляді тканини вона не представляє ніякого «харчового» інтересу ні для одного з існуючих комах.

Але, як і будь-яка інша натуральна тканина, бавовна має і ряд недоліків. Це:
• Зношуваність. Волокна бавовни (як самі по собі, так і в виробі), досить міцні. Але вони не дуже еластичні, тому з часом відбувається зношуваність тканини.
• Нестійкість до світла. Одяг з натуральної бавовни не рекомендується сушити під впливом прямих променів сонячного світла. Від цього – тканина швидко жовтіє і практично не прасується.
• Зминаємість. Через малоеластичні волокна, вироби швидко мнуться.
• Усадка. Трикотаж з чистої бавовни може розтягуватись в ширину, або ж «сідати» в довжину.

Втім, недоліки бавовни не такі і страшні, і їх можна позбутися. Все змінюється при поєднанні натуральних ниток із синтетичними. При поєднанні бавовни з акрилом, нитка не тільки зберігає всі свої позитивні властивості, але й позбавляється недоліків. Нитка набуває міцності, не вигоряє, не дає усадки. Речі з бавовняно-акрилової пряжі не мнуться, виглядають охайно і добре тримають форму, і крім цього, вони виходять теплішими, оскільки вважається, що акрил є штучною вовною. Поліестер, доданий до бавовни – пом'якшує ефект зминаємості і усадки, а віскоза чи шовк у виробах з бавовни – надають речам більшої міцності та блиску.

Наші менеджери радо нададуть усю детальну інформацію про кожен з різновидів ниток і їхню широку кольорову палітру, допоможуть Вам у виборі та оформленні замовлення!